“Hier staat het goede leven centraal”
Dag 5: Oberhausen an der Nahe -> Mussbach
Toscane, maar dan dichter bij huis: een mild klimaat, een hartelijke sfeer van verbroedering en een eigen culinaire delicatesse.
Lokale delicatessen eten, ook dat is vakantie
Authenticiteit voorop
De Pfalz is een erg specifieke streek, die we met opzet aan het eind van ons weekje weg hebben gepland. Dit is het Toscane van Duitsland, met een erg mild klimaat. Beschermd door het woud groeien hier de citrus- en vijgenbomen en vind je in elk dorp authentieke slagers, lekkere bakkers en heel wat Weinstubes. Hier weten ze wat goed leven is.
Saumagen: een delicatesse!
We stoppen in het kleine wijndorp Deidesheim, niet enkel omdat hier een mooie wandeling van 15 kilometer, een deel van de Pfälzer Weinsteig, start naar Bad Dürkheim. Hier staat ook Deidesheimer Hof, het lievelingsrestaurant van politiek zwaargewicht Helmut Kohl. Hier at hij zijn lievelingsgerecht, de authentieke Saumagen of gevulde varkensmaag. Een must. Wil je een iets verfijndere variant van dit typische streekgerecht, verbeterd met bijvoorbeeld truffel of eekhoorntjesbrood (seizoensafhankelijk), dan raden we aan even verder te rijden naar Spinne in Haardt nabij Neustadt an der Weinstrasse. Ga er langs met mijn groeten!
Slapen tussen de wijngaarden
We hebben al vaak dichtbij een wijndomein geslapen, maar dit keer parkeren we bij Weingut Schäfer in Mussbach echt letterlijk op het domein, tussen de wijngaarden. Het toont aan waarom deze regio zo’n droombestemming is: hou je van wijn dan kan je hier met je camping car echt tot bij de bron geraken.